Met ingang van 2012 is de Wet Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling van kracht. Professionals zijn daarmee verplicht om bij signalen die wijzen op huiselijk geweld / kindermishandeling te handelen volgens de richtlijnen van de meldcode. Hieronder een beknopte beschrijving van de meldcode en de manier waarop wij hier op school invulling aan geven. De meldcode bevat een stappenplan met de volgende onderdelen:
Als de leerkracht, of een andere functionaris binnen de school, signalen opvangt die mogelijk kunnen wijzen op kindermishandeling, wordt van de school verwacht deze signalen in kaart te brengen en vast te leggen. Voor onze scholen geldt: Leerkracht en IB’er trekken hierbij gezamenlijk op.
Bespreek de signalen met een deskundige collega. Voor onze scholen geldt: We bespreken de signalen (anoniem) met de medewerker van het CJG die aan onze scholen verbonden is en bespreken eveneens de vervolgstappen.
In een gesprek met de ouders worden de signalen die aanleiding geven tot zorg besproken met de ouders. Doel van het gesprek: zorgen delen en informatie verzamelen. Voor onze school geldt: Bij stap 2 wordt afgesproken wie bij het gesprek met de ouders aanwezig zijn.
Zorg en veiligheid bepalen in hoeverre de veiligheid van het kind in het geding is. Voor onze scholen geldt: Leerkracht en IB’er trekken hierin samen op. Op basis van de signalen en de informatie uit het gesprek wordt een afweging gemaakt, zo nodig anoniem. Bij de afweging wordt de jeugdverpleegkundige betrokken.
Afhankelijk van de afweging die bij stap 4 gemaakt is, worden de ouders toe geleid naar zorg/ondersteuning of wordt besloten tot een melding bij:
Veilig Thuis IJsselland
Terborchstraat 13-15
8011GDZwolle 0800-2000
info@vtij.nl
www.vtij.nl.
Voor onze scholen geldt: De toeleiding naar hulp wordt uitgevoerd door de jeugdverpleegkundige. Melding bij Veilig Thuis gebeurt altijd in samenspraak met de jeugdverpleegkundige.
Aanvullende opmerkingen: