Bestrijding eikenprocessierups gestart

donderdag 16 april 2020

In opdracht van Onderwijsstichting Arcade is Curatio Landscaping begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat gebeurt door eikenbomen bij een groot aantal schoolpleinen op een biologische manier preventief te bespuiten met aaltjes.

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, infecteren de eikenprocessierups. ‘Ze kruipen de rups binnen, waardoor de rups geen zin meer heeft in eten en dood gaat’, aldus Joost Timmer, van Curatio. 

De werkzaamheden worden ’s nachts uitgevoerd. Deze relatief nieuwe vorm van bestrijding wordt pas sinds 2010 gebruikt. De nematoden worden met een gespecialiseerde machine op de bomen gespoten als de rupsen net uit hun ei zijn gekropen. Ze kruipen dan via de anus en de mond de rupsen binnen, waarbij bacteriën worden vrijgelaten die een darminfectie veroorzaken. Hierdoor gaan de rupsen dood. De nematoden leven in de boom echter maar een paar uur.

Op het filmpje is te zien hoe dat bij de Markeschool in Wachtum is gebeurd. ‘We hopen hierdoor dat de kinderen straks, als ze weer naar school mogen, in ieder geval weer prettig op de schoolpleinen kunnen spelen’, aldus Roelof From namens Onderwijsstichting Arcade.

Bij Arcade gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.
© Onderwijsstichting Arcade